TAGGED in de publiciteit

Boekpresentatie 4 november 2017

PREMIUM

Titia Wijbenga presenteert zaterdag haar schrijfdebuut in de bibliotheek in Harderwijk. Bram van de Biezen

Schrijfdebuut Wijbenga: twee boeken, één verhaal, meerdere perspectieven

Een schrijfdebuut dat bestaat uit twee boeken. Met elk hetzelfde verhaal, maar vanuit een ander perspectief. Geen makkelijke keuze maar volgens de Harderwijkse schrijfster en psychotherapeute Titia Wijbenga (50) wel eentje die bij haar past. ,,Ik kies altijd voor de moeilijke weg."

Sacha Wunderink 03-11-17, 18:30

Haar TAGGED bestaat uit twee exemplaren: eentje met de ondertitel 'Daders en Redders', de ander met 'Slachtoffers'. Een spannend verhaal vanuit het perspectief van de volwassen personages (daders en redders) en nogmaals maar dan vanuit de jongeren (slachtoffers) in het boek. ,,Ik wilde iets met samen lezen doen", vertelt Wijbenga het idee achter haar opzet. ,,Door bijvoorbeeld een ouder samen met een jongere te laten lezen, wil ik ze in contact brengen. De verbinding maken en ze laten aansluiten bij elkaars belevingswereld. Ik ben heel benieuwd of dat werkt."

Proef

In het boek worden jongeren ontvoerd en misbruikt voor een experimenteel onderzoek. De proefpersonen zijn hooggevoelig en hun inlevingsvermogen wordt uitgebuit. Wijbenga hoopt dat de duolezers na voltooiing van het ene boek wisselen van exemplaar met de ander. ,,Door samen te lezen, kun je er over praten. Daarbij is natuurlijk altijd de vraag welke voorkennis je wel en niet deelt met de ander."

De boeken zijn ook als los exemplaar te lezen. ,,Het heeft een begin en een eind, maar je bent pas compleet als je beide leest. Je mist wel iets als je er maar eentje leest", zegt de schrijfster, die een jaar lang elk vrij uurtje in het verhaal investeerde. ,,Ik had niet verwacht dat ik genoeg fantasie zou hebben om een heel boek te vullen. Maar ik ben erg van het inleven. Zo vond ik het op een gegeven moment gewoon spannend hoe het zou aflopen, toen ik besefte dat ik dat zelf mocht bedenken."

Voldoening

Wijbenga is 'tevreden' en 'trots' op het resultaat dat haar ook zelfvertrouwen heeft gegeven. ,,Ideeën voor een volgend boek liggen er al, maar dat zal nog wel even duren." Eerst moet TAGGED nog onder de aandacht van het lezerspubliek worden gebracht. Dat gebeurt zaterdag 4 november tijdens een presentatie om 14 uur in de bibliotheek in Harderwijk.

Het muzikale duo Frenz zorgt voor spannende muziek als Mieke Brons (IQbus) en Emanuela Kootstra (Voorleeskampioen Harderwijk 2015 en 2016) een fragment uit een van de boeken voorlezen. Wijbenga laat het hele proces enthousiast over zich heen komen. ,,Nieuw en spannend, maar wel heel leuk!"