Recensies


Twee boeken maar één verhaal    Bron: http://www.boekenbijlage.nl/twee-boeken-verhaal/ 

4 januari 2018

Tagged, daders en redders – 301 blz. – Tagged, slachtoffers – 289 blz. – Titia Wijbenga – Uitgeverij in-outbooks

Titia Wijbenga is psycholoog in het dagelijks leven met als specialiteit hoogsensitiviteit, wat ook één van de thema’s in Tagged is. Haar debuut, twee boeken en één verhaal. Beide boeken vanuit een ander perspectief geschreven, zodat je niet alle puzzelstukjes in eerste instantie in handen krijgt. Wijbenga wil in haar praktijk mensen dichter bij elkaar brengen en dit ook in deze leeservaring mee geven. Dat je het boek samen gaat lezen en er over gaat praten en zo ervaringen gaat uitwisselen en de puzzel samen afmaakt.

Het verhaal gaat over de achttienjarige Merel die na schooltijd verdwijnt. Ze blijkt ontvoerd, maar tot haar verbazing heeft ze zelf aan de ontvoering meegewerkt al snapt ze zelf niet goed hoe. Haar ontvoerders misbruiken haar voor experimenteel onderzoek en ze blijkt niet het enige slachtoffer te zijn. Ook Martijn is in de handen van deze criminelen gevallen en samen proberen ze te ontsnappen Ze krijgen hulp van een “Stem” maar na hun ontsnapping blijken ze toch nog verbonden met het criminele instituut en roepen de hulp in van kindertherapeute Maud en privédetective Mark, die in eerste instantie op zoek is naar een vermist meisje, Ruth, en zo op hun pad kwam. Samen proberen ze achter de waarheid te komen. De proefpersonen lijken geen enkele connectie of achtergrond met elkaar te delen tot blijkt dat ze allemaal hooggevoelig zijn en dat de reden is dat ze slachtoffer werden en kunnen ze op zoek naar het volgende antwoord, naar de reden van de experimenten.

Twee boeken en één verhaal. Het idee is zeker origineel en leuk gevonden. Het boek Slachtoffers is dus vanuit de slachtofferrol geschreven, niet alleen vanuit Merel maar ook vanuit de andere slachtoffers en het andere boek Daders en redders vanuit het oogpunt van de andere figuren uit het verhaal. Er zijn dus aardig wat mensen aan het woord, maar doordat de hoofdstukken niet al te lang zijn en boven elk hoofdstuk staat wie er aan het woord is, blijf je goed in het verhaal zitten.

Beide verhalen zijn chronologisch verteld en met dezelfde snelheid. Ben je in het eerste boek op de helft ben je in het andere boek op dezelfde plek in het verhaal. Als je dus besluit te gaan duo-lezen kan je aardig met elkaar op lezen. Ik heb dit idee echter niet opgevolgd en heb beide boeken alleen maar wel door elkaar heen. Het leuke hiervan is dat het gewoon klopt. De verhalen vullen elkaar goed aan, het beeld van de karakters versterkt en losse eindjes worden aan elkaar geknoopt. En dat vind ik best knap gedaan. Ik denk dat de schrijfster het ook op deze wijze heeft moeten schrijven want anders zou je denk ik te snel te veel weg gaan geven.

Naast het feit dat de boeken bij elkaar horen, zou je ze toch wel zelfstandig kunnen lezen. Persoonlijk vond ik het deel van de Daders en redders meer aanspreken, maar dat komt denk ik ook door de inhoud en dat daar wat meer verschillende karakters in voorkomen. De epiloog geeft nog een leuke verrassing en de verhalen smaken zeker naar meer. Al hoeft dat voor mij niet specifiek in een duo-boek. Het idee is zeker origineel, maar of het in de praktijk echt werkt, verwacht ik niet.

Conny Schelvis


Tagged Daders en redders, Titia Wijbenga    Bron: http://www.bangersisters.nl/boekrecensies/tagged-daders-en-redders-titia-wijbenga/

De achttienjarige Merel wordt na de schooltijd ontvoerd. Tot haar grote angst werkt ze er op onverklaarbare wijze zelf aan mee. Al snel blijkt dat haar ontvoerders haar op een onmenselijke manier misbruiken voor experimenteel onderzoek. Ze blijkt niet het enige slachtoffer te zijn. Als ze samen met haar lotgenoot Martijn en met hulp van de mysterieuze “Stem” weet te ontsnappen, blijken ze hun leven nog steeds niet zeker te zijn. Daarom roepen ze de hulp in van kindertherapeute Maud en privédetective Mark, die op zoek is naar het vermiste meisje Ruth. Samen weten ze steeds dichterbij de angstaanjagende waarheid te komen.

Is het toeval dat alle proefpersonen hooggevoelig zijn? En wie is de “Stem”?

Samen met TAGGED Slachtoffers vertellen deze twee verschillende boeken… alles!

TAGGED Daders en Redders is hetzelfde verhaal als in TAGGED Slachtoffers, maar dan gezien vanuit het perspectief van de volwassenen in het hele verhaal. Zo ontstaat een uniek boekenduo.

In TAGGED Daders en Redders volg je de volwassenen in het verhaal. Elk hoofdstuk is geschreven vanuit een ander persoon. Apart om te lezen, want in TAGGED Slachtoffers verdwijnt de 18 jarige Merel, terwijl in dit boek haar oma zich zorgen maakt omdat Merel niet thuis komt. Een onzeker maar vooral angstige tijd volgt. Wat oma Bosman niet weet is dat Merel de nieuwste proefpersoon zal worden van Andersson, die werkt in opdracht van GSMR. In zijn ‘kliniek’ gebruikt hij hooggevoelige jongvolwassenen voor zijn experimenten. De manier waarop deze experimenten met de jongvolwassenen worden gedaan zijn uiterst luguber. Het kamermeisje Britta dat de proefpersonen moet verzorgen zit in een tweestrijd. Aan de ene kant voelt ze zich schuldig tegenover de jongeren, ze beseft dat de experimenten die worden uitgevoerd niet juist zijn, maar aan de andere kant kan ze niet anders. Terug naar haar thuisland Zweden is geen optie, daar zal ze eenzamer zijn dan ze nu is. Met Andersson heeft ze een haat/liefde verhouding. Ze vindt hem een creep, maar op een vreemde manier ook aantrekkelijk. Dan weten twee jongeren te ontsnappen en zij roepen de hulp in van therapeute Maud. Ook detective Mark sluit zich bij hen aan in de hoop meer te weten te komen over het verdwenen meisje Ruth waar hij naar op zoek is. Het wordt spannend voor Andersson, want zal men nu achter de praktijken van GSMR komen en wat gaat er dan gebeuren?

TAGGED Daders en Redders is de andere kant van het verhaal van TAGGED en dat maakt de boeken bijzonder om te lezen. Het verhaal is soms tot in de kleinste details uitgewerkt en dat zorgt ervoor dat beide verhalen elkaar perfect aanvullen. Een bijzonder duo wat zeker de moeite waard is om -samen met iemand anders- te lezen.

written by Nancy Walburg


Tagged Slachtoffers, Titia Wijbenga   Bron: http://www.bangersisters.nl/boekrecensies/tagged-slachtoffers-titia-wijbenga/

De achttienjarige Merel wordt na de schooltijd ontvoerd. Tot haar grote angst werkt ze er op onverklaarbare wijze zelf aan mee. Al snel blijkt dat haar ontvoerders haar op een onmenselijke manier misbruiken voor experimenteel onderzoek. Ze blijkt niet het enige slachtoffer te zijn. Als ze samen met haar lotgenoot Martijn en met hulp van de mysterieuze “Stem” weet te ontsnappen, blijken ze hun leven nog steeds niet zeker te zijn. Daarom roepen ze de hulp in van kindertherapeute Maud en privédetective Mark, die op zoek is naar het vermiste meisje Ruth. Samen weten ze steeds dichterbij de angstaanjagende waarheid te komen.

Is het toeval dat alle proefpersonen hooggevoelig zijn? En wie is de “Stem”?

Samen met TAGGED – Daders en Redders vertellen deze twee verschillende boeken… alles!

TAGGED Slachtoffers is hetzelfde verhaal als in TAGGED Daders en Redders, maar dan gezien vanuit het perspectief van de jongeren in het hele verhaal. Zo ontstaat een uniek boekenduo.

Het boekverhaal begint een beetje wazig als de 18 jarige Merel vanuit school, het begin van de herfstvakantie, naar haar oma’s huis wil fietsen. Op onverklaarbare wijze wordt ze naar een andere plek toegetrokken waar een auto klaar staat. Merel stapt in, ondanks de stemmen in haar hoofd die haar waarschuwen voor gevaar. Merel komt terecht in iets wat lijkt op een hotel. Er is van allerhande luxe aanwezig en zelfs de kledingkast hangt vol met kleding in haar maat. Merel laat het allemaal over zich heenkomen, ook wanneer ze van alles aan haar vragen. Na de onderzoeken, wat daadwerkelijk gruwelijke experimenten van Andersson zijn, is Merel volledig out en heeft geen idee wat er met haar is gedaan. Dan komt ze in contact met Martijn. Hij zit al langer vast en ook op hem worden experimenten uitgevoerd. Maar ook Martijn weet niet precies wat en hoe. Ze besluiten samen te spannen en weten te ontsnappen. Eenmaal weer buiten is het gevaar nog lang niet geweken. Ze roepen de hulp in van therapeute Maud. Ook Mark, die werkt als privé detective en op zoek is naar het verdwenen meisje Ruth, helpt hen in deze zoektocht. Maar of met het ontsnappen aan Andersson alles ten einde komt? Dat valt nog flink tegen.

Het verhaal van TAGGED is ontzettend spannend geschreven. De auteur schrijft toegankelijk en het verhaal spreekt hierdoor tot de verbeelding. De titel is zeer pakkend en letterlijk gekozen, het geeft bijna in één woord aan waar deze boeken over gaan. Bijzonder is vooral wanneer je het andere boek TAGGED Daders en Redders ook hebt gelezen. Je beleeft hetzelfde verhaal, maar dan uit de tegenovergestelde perspectieven. Een bijzonder boek wat nog spannender is om samen met iemand anders te lezen

written by Nancy Walburg